فهرست مطالب

تعلیم و تربیت - سال سی و هشتم شماره 2 (پیاپی 150، تابستان 1401)

فصلنامه تعلیم و تربیت
سال سی و هشتم شماره 2 (پیاپی 150، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/09
  • تعداد عناوین: 9
|
  • پروین صمدی، زهره قلاوند* صفحات 7-26

    تربیت جنسی یکی از پیچیده و حساس ترین ساحتهای تعلیم و تربیت است که همواره به دلیل وجود پاره ای از ابهامها و سوء تفاهمهای نظری و فکری با موانع زیادی در عرصه عمل مواجه بوده است و همین امر، زمینه ساز ایجاد و بروز بسیاری از معضلات اجتماعی و انحرافهای رفتاری در میان نسل جوان شده است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف تبیین عناصر دهگانه برنامه درسی تربیت جنسی در دوره آموزش عمومی انجام شده است. در این راستا، مطالعات انجام شده طی سالهای 1399-1380 در داخل و سالهای 2020-1990 در خارج از کشور با موضوعات تربیت جنسی، سلامت جنسی، عناصر برنامه درسی تربیت جنسی و آموزش جنسی به عنوان جامعه اطلاع رسان جستجو شده و پس از مطالعات لازم، 66 پژوهش بر اساس ملاکهای خروج برای نمونه انتخاب شده و با روش سنتزپژوهی شش مرحله ای روبرتس، ترکیبی بهینه از نتایج آنها ارایه شده است. برای فراهم آوردن اطلاعات موردنیاز، از فرم کاربرگ و برای اطمینان از میزان پایایی، از ضریب کاپای کوهن استفاده شده است. همچنین برای تحلیل داده ها نرم افزار NVivo-8 به کار رفته است. بر اساس یافته ها، اهداف تربیت جنسی شامل تدارک دانش، مهارت و نگرش لازم برای هدایت صحیح  امور جنسی در فرد و زندگی اجتماعی است. محتوا در هر دوره منطبق بر اهداف بوده است و رویکردهای فعال تدریس مناسب اند. معلم نقش مشاور را دارد و می توان از منابع متنوع استفاده کرد. زمان و مکان انعطاف پذیر بوده است و فعالیتها باید در قالب گروه های کوچک انجام پذیرند و انواع روش های ارزشیابی کیفی اهمیت دارند.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، تربیت جنسی، سنتزپژوهی، دوره آموزش عمومی
  • خدیجه احمدی، شهرام رنجدوست*، محمد عظیمی صفحات 27-46

    هدف پژوهش حاضر تحلیل محتوای اسناد بالادستی (سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، سند نقشه جامع علمی کشور و سند برنامه درسی ملی) بر اساس مولفه های مطلوب آموزش زبان انگلیسی به روش آنتروپی شانون بوده است. محتوای طرح از نظر پاسخگو (سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، سند نقشه جامع علمی کشور و سند برنامه درسی ملی) و هفت مولفه اصلی و 45 مولفه فرعی آموزش زبان انگلیسی در سال 1398 مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج تحلیل محتوای آنتروپی شانون نشان داد که از بررسی کل سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، سند نقشه جامع علمی کشور و سند برنامه درسی ملی، مولفه مربوط به عوامل موثر در یادگیری زبان انگلیسی با 429 مورد بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داده و کمترین مقدار مربوط به چالشها و آسیبهای یادگیری زبان انگلیسی با صفر فراوانی است. ضریب اهمیت مولفه چرایی یادگیری زبان انگلیسی بیشتر از مولفه های دیگر است و مولفه چالشها و آسیبهای یادگیری زبان انگلیسی در اسناد بالادستی مورد توجه قرار نگرفته است. یافته های حاصل از فراوانی مولفه ها نشان داده است که مولفه های آموزش زبان انگلیسی از توزیع نرمال برخوردار نیستند، به طوری که در حد خیلی کم به آموزش زبان انگلیسی در این اسناد پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: آموزش زبان انگلیسی، اسناد بالادستی، تحلیل محتوا، مولفه های آموزش زبان انگلیسی
  • زهره مشایخی، محمدعلی نادی*، فریبا کریمی صفحات 47-68

    این پژوهش با هدف ساخت و اعتباریابی سیاهه رهبری مدارس موفق دوره ابتدایی انجام شده است. به منظور دستیابی به هدف مذکور ابتدا در بخش کیفی از طریق نمونه گیری هدفمند و با معیار اشباع نظری مصاحبه هایی نیمه ساختارمند با 24 نفر از مدیران مدارس موفق دوره ابتدایی و مطلعان کلیدی شهرهای اصفهان و تهران به عنوان مشارکت کنندگان پژوهش انجام و پیاده سازی شده است. از تجزیه و تحلیل داده های مرحله کیفی، سیاهه ای با 131 گویه تدوین و پژوهش وارد مرحله کمی شد. روایی محتوایی ابزار را ده نفر از صاحب نظران و اساتید حوزه مدیریت آموزشی دانشگاه ها و آموزش و پرورش مورد بررسی قرار دادند. نسبت روایی محتوایی لاوشه(1975) برای هرگویه محاسبه و با مقدار جدول (0/62 برای ده نفر) مقایسه شد. شش گویه که هر کدام دو مقوله را می سنجید، تفکیک و به 12 گویه تبدیل شد و هشت گویه نیز بنابه ضرورت، بازنگری و اصلاح شد. جامعه آماری بخش کمی شامل مدیران مدارس ابتدایی شهر اصفهان به تعداد 322 نفر بود. نمونه آماری براساس جدول تعیین حجم نمونه کوهن و همکاران (2001) 176 نفر تعیین، سهم هر ناحیه به روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی مشخص و به صورت برابر و تصادفی در دو گروه مدارس موفق و عادی توزیع شد. سیاهه با مشارکت مدیران اجرا و 167سیاهه با نرخ بازگشت 95 درصد بازگردانده شد. برای تعیین پایایی ابزار از شاخصهای ضریب آلفای کرونباخ و قابلیت اعتماد ترکیبی استفاده شد که مقادیر به دست آمده (0/70 تا 0/94) بیانگر دقت اندازه گیری بالای ابزار سنجش هر مقوله (خرده مقیاس) بود. تجزیه و تحلیل داده های کمی با استفاده از شاخصهای توصیفی و آزمون تحلیل عاملی تاییدی انجام قرار گرفت و نتایج حاکی از اعتبار مدل و ابزار بود.

    کلیدواژگان: اعتباریابی، رهبری مدارس موفق، مدرسه موفق، دوره ابتدایی
  • شاهرخ محمدی، محمود مهرمحمدی*، مجید علی عسگری، مصطفی قادری صفحات 69-88

    هدف مقاله حاضر مطالعه تجارب ژرف نگری معلمان متخصص دوره ابتدایی و ارایه الگویی برای توسعه آن در دانشجو- معلمان است. پژوهش حاضر از نظر روش، کیفی با رویکرد روایت پژوهی است. جامعه پژوهش شامل معلمان دوره ابتدایی، روش انتخاب مشارکت کنندگان نمونه گیری گلوله برفی و ابزار گردآوری و تحلیل داده ها به ترتیب مصاحبه نیمه ساختاریافته و روش تحلیل مضمون است. یافته های پژوهش نشان دادند که الگوی روایت پژوهی مبتنی بر کاربست سه گام اصلی "مهارت فهم "، "اصول فهم" و "مضامین تربیتی" است. بر این اساس، مشاهده انفعالی- تاملی، خلاقیت، مدارا، پرسشگری و سکوت مهم ترین مهارتهایی اند که معلمان متخصص در تعامل با رخدادهای زندگی حرفه ای مورد استفاده قرار می دهند. بنیان فکری این مهارتها مبتنی بر کاربست اصولی همچون وجه بی همتای انسان، محبت، ژرف اندیشی و مواجهه زیباشناسانه با هر تجربه زیسته است. تحقق پذیری این گام ، زمینه ای مناسب برای نگاه ژرف نگرانه معلم متخصص در حوزه های شناخت، یادگیری، تدریس، ارزشیابی و رهبری آموزشی فراهم می سازد. دانشجو- معلمان می توانند با بهره گیری از الگوی پیشنهادی، بینشی ژرف تر از تجارب معلمان متخصص کسب کنند و آن را در زندگی حرفه ای خویش به کار بندند.

    کلیدواژگان: ژرف نگری، تجربه زیسته، روایت، معلم متخصص، دانشجو- معلم، دوره ابتدایی
  • الناز سادات حسینی، حجت الله رشیدکلویر*، اکبر عطادخت، عبدالباقی مرادچله صفحات 89-106

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیرات کارکردهای فضای سبز در محیطهای آموزشی و نقش آن در عملکرد تحصیلی و رفتاری دانش آموزان مدارس ابتدایی بوده است. روش پژوهش، توصیفی- همبستگی بوده و جامعه آماری آن، شامل همه مدارس منطقه 2 شهر اردبیل در سال تحصیلی 98-1397 و دانش آموزان شاغل به تحصیل در آنها بودند که از میان آنها 291 نفر، با توجه به جدول مورگان انتخاب شدند. داده های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه استاندارد عملکرد تحصیلی فام و تیلور، پرسشنامه اختلالات رفتاری راتر (فرم معلم) و پرسشنامه محقق ساخته کارکردهای فضای سبز گرد آوری و با ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شدند. از میان نمونه بررسی شده مشخص شد که رابطه ای معنادار میان کارکردهای فضای سبز با عملکرد تحصیلی و اختلالات رفتاری دانش آموزان مقطع ابتدایی وجود دارد. یافته های حاصل از رگرسیون نیز نشان دادند که با توجه به ضرایب بتا، کارکردهای فضای سبز، 0/08 اختلالات رفتاری و 0/45 عملکرد تحصیلی را پیش بینی می کنند. وجود فضای سبز در مدارس بر عملکرد تحصیلی و رفتاری دانش آموزان تاثیرگذار است. توصیه می شود ضرورت افزایش فضای سبز و ارتقای کیفیت فضاهای سبز در فضاهای داخلی و بیرونی محیطهای آموزشی برای بهبود کیفیت آموزشی- روانی دانش آموزان مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: محیط آموزشی، فضای سبز، دانش آموزان، عملکرد تحصیلی، اختلالات رفتاری
  • مرضیه سلطانکوهی، محمدسجاد صیدی*، محسن گل محمدیان صفحات 107-120

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی شاخصهای مدرسه موفق در مقطع متوسطه انجام شده است. روش پژوهش کیفی و از نوع مطالعه دلفی به روش کلاسیک بود. جامعه پژوهش حاضر متشکل از همه متخصصان حوزه کودک و نوجوان شهرستان کرمانشاه بود و شرکت کنندگان در این پژوهش به عنوان گروه پانل 15 نفر از اساتید دانشگاه و مشاوران و معلمان آموزش و پرورش بودند. این پژوهش در چهار گام انجام شده است. در گام اول پرسشنامه ای با یک سوال باز طراحی شد (از نظر شما یک مدرسه موفق دارای چه ویژگیهایی است؟). از تحلیل داده های کیفی حاصل از پاسخهای شرکت کنندگان به این سوال 120 کد، 16 زیرشاخص، سپس 4 شاخص اصلی (رشد هیجانی، رشد اجتماعی، رشد شغلی، رشد شناختی- تحصیلی) استخراج شدند. در گام دوم با استفاده از کدهای استخراج شده، یک پرسشنامه 66 سوالی برای تصمیم گیری گروه پانل طراحی شد و ملاک برای پذیرش هر گویه کسب ضریب توافق 80 درصدی تعیین شد. در نهایت پس از طی سه مرحله پاسخگویی مجدد، 4 سوال حذف شد و گروه پانل در مورد 62 سوال به توافق نهایی رسیدند. نتیجه اینکه، مدرسه ای موفق است که بتواند نوجوانان را برای زندگی آینده از طریق پرداختن و برنامه ریزی در چهار بعد رشد هیجانی، رشد اجتماعی، رشد شغلی و رشد شناختی- تحصیلی آماده کند و هدف خود را صرفا آماده کردن دانش آموزان برای موفقیت در کنکور قرار ندهد.

    کلیدواژگان: مدرسه موفق، نوجوانی، رشد شناختی- تحصیلی، رشد هیجانی، رشد شغلی، رشد اجتماعی
  • شهرام نظری*، سیده فریده هادوی، وحید ساعتچیان صفحات 121-138

    هدف این پژوهش، تدوین مدل نیمرخ صلاحیتهای حرفه ای معلمان تربیت بدنی شهر تهران بود. روش پژوهش از نوع آمیخته بوده و پژوهشگر ضمن شناسایی عوامل موجود، به انجام دادن مصاحبه های عمیق با 19 نفر از نخبگان و متخصصان برجسته مرتبط با موضوع، به روش نمونه گیری هدفمند پرداخته است. همزمان با انجام دادن مصاحبه ها، تحلیل و کدگذاری آنها در قالب مقولات اصلی انجام شده و در نهایت، مدل کمی مبتنی بر شاخصهای استخراج شده بر اساس داده های 306 نفر از معلمان تربیت بدنی شهر تهران مورد برازش قرار گرفت. بر اساس یافته های پژوهش، کدهای استخراج شده در قالب 30 سوال و سه صلاحیت ضروری با عنوان سازه های شخصی (عاطفی)، دانش تخصصی (شناختی) و مهارتهای حرفه ای (روانی حرکتی) تقسیم بندی شده اند. در ادامه هر یک از این صلاحیتها در سه عامل مورد سنجش قرار گرفت که در زمینه صلاحیت سازه های شخصی به عوامل دقت و توجه، ارزشگذاری و سلسله مراتب، در صلاحیت دانش تخصصی به عوامل کاربرد، درک و فهم و تحلیل و در نهایت در صلاحیت مهارتهای حرفه ای به عوامل دقت حرکت، هماهنگی و اجرا اشاره می شود. آگاهی از  صلاحیتهای مبتنی بر سازه های شخصی، دانش تخصصی و مهارتهای حرفه ای توانست متغیرهای اصیلی را به دامنه اطلاعات حوزه تربیتی آموزش تربیت بدنی بیفزاید. با این حال ضرورت دارد که این اطلاعات با مبانی پیشین، مورد مقایسه قرار گیرد و بر اساس چارچوبی قابل سنجش برای معلمان تربیت بدنی (منتج از نتیجه پژوهش حاضر) در سند تحول بنیادین آموزش وپرورش، مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: صلاحیت حرفه ای، معلمان تربیت بدنی، برنامه درسی تربیت بدنی
  • بهنوش آرام فر، سعیده سادات حسینی*، کریم افشاری نیا، کیوان کاکابرایی صفحات 139-158

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش هوش معنوی بر مقابله با استرس و خود شکوفایی دختران نوجوان انجام شده است. طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با روش پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و مرحله پیگیری بود. جامعه آماری شامل همه دانش آموزان دختر پایه هشتم منطقه 12 آموزش و پرورش شهر تهران در سال تحصیلی 97-1396 بود . 56 دانش آموز به روش خوشه ای چندمرحله ای به عنوان حجم نمونه انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه به شکل تصادفی جایگزین شدند. بسته آموزش هوش معنوی بر اساس پروتکل آموزشی بویل(2004) ارایه شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه مقابله با استرس اندلر و پارکر(1990) و پرسشنامه شکوفایی سلیمانی و همکاران(1394) بود. برای تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS، روش های آمار توصیفی(میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی(تحلیل کوواریانس چندمتغیری، تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر) استفاده شد. مفروضه همگنی ماتریسهای واریانس - کوواریانس با استفاده از آماره  Mباکس آزمون شد. تحلیل آماری داده ها نشان داد که 9 جلسه مداخله آموزش هوش معنوی موجب افزایش معنادار در مقابله مسیله- مدار، هیجانهای مثبت، روابط، معنایابی و پیشرفت در پس آزمون نسبت به پیش آزمون در گروه آزمایش شد و در مقایسه با گروه کنترل موجب کاهش مقابله هیجان- مدار و مقابله اجتنابی شد. با توجه به آثار مثبت آموزش هوش معنوی، می‏توان از یافته های این پژوهشها در تدوین محتوای برنامه درسی آموزش مهارتهای زندگی با هدف پیشگیری از آسیبهای اجتماعی به ویژه رفتارهای پرخطر در نوجوانان بهره جست.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، مقابله با استرس، خود شکوفایی، دختران نوجوان
  • بهار رشیدی*، احمد عابدی، سید حسین سیادتیان صفحات 159-176

    دانش آموزان دارای اختلالات یادگیری ویژه، بر اثر خطاهای یادگیری همواره دچار علایم اضطراب می شوند و نسبت به دانش آموزان عادی، مشکلات هیجانی بیشتر و عزت نفس پایین تری از خود نشان می دهند. این امر اهمیت کشف مناسب ترین مداخلات روان شناختی در کاهش مشکلات هیجانی این دانش آموزان را برجسته می نماید. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی مداخلات روان شناختی بر کاهش مشکلات هیجانی دانش آموزان با اختلال یادگیری ویژه است. این پژوهش به روش فراتحلیل یا یکپارچه کردن نتایج پژوهشهای گوناگون، انجام گرفته است. به عنوان حجم نمونه 25 پژوهش از میان 35 پژوهش که از لحاظ روش شناختی مورد قبول بودند، انتخاب شد و فراتحلیل انجام گرفت. ابزار پژوهش نمون برگ فراتحلیل است. پژوهشهای مورد استفاده در این فراتحلیل، مبتنی بر 807 نمونه و 25 اندازه اثرند. نتایج فراتحلیل نشان داد که میزان اندازه اثر مداخلات روان شناختی بر کاهش مشکلات هیجانی دانش آموزان با اختلال یادگیری ویژه 1/122= d است (0/001 ≥p). این اندازه اثر طبق جدول کوهن دارای اثر بالایی است. یافته ها نشان دادند که پژوهش قاضی عسگر و همکاران (1388) تحت عنوان "تاثیر آموزش ایمن سازی در مقابل استرس بر میزان اضطراب و عملکرد ریاضی دانش آموزان دختر با ناتوانی یادگیری ریاضی"، بالاترین اندازه اثر(1/81) و پژوهش بیگدلی و همکاران(1396) با عنوان "اثربخشی آموزش حل مسیله ریاضی با روش بازی بر انگیزش درونی حل مسیله در دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری ریاضی"، پایین ترین اندازه اثر(0/61) را دارد. نتایج حاکی از آن است که با توجه به اینکه مداخلات روان شناختی بر کاهش مشکلات هیجانی دانش آموزان با اختلال یادگیری ویژه موثر بوده است، لذا پیشنهاد می شود از مداخلاتی که اندازه اثر بیشتری دارند، بهره گرفته شود.

    کلیدواژگان: مداخلات روان شناختی، مشکلات هیجانی، اختلال یادگیری ویژه، فراتحلیل
|
  • P. Samadi, . Ghalavand* Pages 7-26

    As one of the most complicated and also among the touchiest of educational domains, sex education has always been subject to many obstacles due to existing misconceptions and areas of lack of clarity, which has led to the rise of social problems and abnormalities in behavior among youth. The present research has thus endeavored to determine the ten elements involved in the curriculum for sex education throughout primary to secondary education levels. To this aim, the studies carried out in Iran from 2001 to 2020 and abroad from 1990 to 2020 regarding sex education, sexual well-being and the curriculum elements involved in sexual education were examined, which led to 66 studies being selected for the sample, and Roberts' six-step synthesis research model was used to achieve the optimum combination of results. Checklists were used for data collection, and reliability was ensured by using Cohen's kappa coefficient. NVivo 8 was used for data analysis. The findings indicated that the objectives of sex education consist of providing the knowledge, skills and attitudes needed to enable the individual to conduct healthy sexual affairs in personal as well as social affairs. The content depends on the objectives for each course, and active approaches of teaching prove more appropriate. The teacher has the role of a counselor, and a variety of sources can be used. There is flexibility in time and place, activities need to be conducted in small groups, and qualitative methods of evaluation are of significance.

    Keywords: curriculum, sex education, synthesis research, primary, secondary education
  • K. Ahmadi, S. Ranjdoust*, M. Azimi . Pages 27-46

    The present research aims to analyze the content of Ministry of Education’s strategic plans (the Fundamental Reform Document of Education, the Comprehensive National Scientific Plan and the National Curriculum Document) based on Shannon's entropy regarding the favorable components of teaching English. The contents of the Fundamental Reform Document of Education, the Comprehensive National Scientific Plan and the National Curriculum Document, as well as 7 main components and 45 secondary components regarding teaching the English language in 2019 have been taken into consideration. The results obtained by content analysis using Shannon's entropy having studied all of the Fundamental Reform Document of Education, the Comprehensive National Scientific Plan and the National Curriculum Document pointed out that the component regarding the factors effective in learning the English language had the highest frequency – 429 – while the lowest frequency – zero – pertained to the challenges and damages regarding learning the English language. The component regarding the reason for learning the English language enjoyed a higher significance coefficient compared to other components, while the component regarding the challenges and damages have not been addressed in the aforementioned documents. The findings obtained from the frequency of the components indicate that components regarding teaching English do not have a normal distribution, and teaching English has received very low coverage in these documents.

    Keywords: teaching English, Ministry of Education’s strategic plans, content analysis, components for teaching the English language
  • Z. Mashayekhi, M. A. Nad*, F. Karimi. Pages 47-68

    This research has aimed to develop and validate a leadership inventory for successful primary schools. For this purpose, for the qualitative part of the study, purposive sampling was used, and semi-structured interviews using the theoretical saturation criterion were conducted and later transcribed with 24 successful primary school principals and key teachers in the cities of Tehran and Isfahan as informants of the research. Once the data obtained from the qualitative phase were analyzed, a list consisting of 131 items was compiled, and the study began its quantitative phase. The content validity of the tool was examined by ten experts and professors in the field of educational management from universities and the Ministry of Education. The content validity ratio presented by Lawshe (1975) was calculated for each item and then compared with the table. Six items, each measuring two areas, were separated, leading to 12 items, and eight items required revision and modification. The statistical population of the qualitative phase of the research consisted of 322 primary school principals in the city of Isfahan. The statistical sample was, using the table presented for determining sample size by Cohen et al. (2001), determined as 176, and the share for each district was determined using stratified sampling and distributed in an equal and random fashion among two groups of schools – successful and ordinary. The principals put the list to work, and 167 lists were returned, indicating a 95-percent return rate. To determine the reliability of the tool, Cronbach's alpha coefficient and combined reliability were used, and the obtained figures (0.70 to 0.94) showed the measurement inventory to be of high precision. In order to analyze the quantitative data, descriptive indicators and the factor analysis test were used, the results of which pointed out the credibility of the model and the tool.

    Keywords: validation, leadership in successful schools, primary education
  • Pages 69-88

    The present research has endeavored to study deep insight experiences of expert teachers of primary schools as an effort to provide a model to be expanded for student teachers to use. Taking a qualitative approach, the research used narrative inquiry. The statistical population consisted of primary school teachers. Snowball sampling was used, and data collection and analysis were carried out by means of semi-structured interviews and content analysis. The research findings indicated that the narrative inquiry model is based on the application of three main steps – “the skill of understanding”, “the basics of understanding”, and “developmental contexts”. Therefore, passive-reflective observation, creativity, tolerance, questioning and silence are the most important skills used by expert teachers when interacting with events in their professional life. The mental basis for these skills arises out of applying fundamentals to use such as endless human faculties, affection, deep insight and taking an aesthetic approach when confronting every lived experience. By materializing this step, a suitable ground will be provided for expert teachers’ insights into domains such as cognition, learning, teaching, assessment and educational leadership. Moreover, by using the model suggested in this study, student teachers can obtain deeper insight from expert teachers’ experiences and use it in their professional life.

    Keywords: insight, lived experience, narrative, expert teacher, student teacher, primary education
  • E. S. Hosseini, H. Rashid Kolvir *, A. Atadokht, A. Moradchelleh Pages 89-106

    The present research aims to study the functional effects of green space in educational environments and its impact on primary schoolchildren's academic performance and behavior. A correlation-descriptive method has been used, and the statistical population consisted of all schools in District 2 in the city of Ardabil in the school year of 2018-2019 and the students studying in them, 291 of whom were selected using Morgan’s table. The required data were collected using the Fam and Taylor academic performance questionnaire, The Rutter Children Behaviour Questionnaire for Teachers and the researcher-made questionnaire for green space functions and analyzed by means of the Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis. A significant relation was seen to exist between the functions of green space and academic performance and behavioral disorders in primary school students. As indicated by the findings obtained by regression, according to the beta coefficients, green space functions predict 0.08 of behavioral disorders and 0.45 of academic performance. The existence of green space is therefore effective in students’ academic performance and behavior. It is recommended that green space be increased both in quantity and quality in both interior and exterior sections of educational environments so as to improve the educational-mental quality of students.

    Keywords: educational environment, green space, students, academic performance, behavioral disorders
  • M. Soltankouhi, M. S. Seidi *, M. Golmohammadian Pages 107-120

    The present research aims to identify the indicators determining successful high schools. Using a qualitative method, a Delphi study was carried out in a classical fashion. The statistical population consisted of all experts on the domain of teaching children and young adults in Kermanshah, and 15 university professors and teachers and advisors working for the Ministry of Education formed the panel group participating in this research. The present study was conducted in four phases. First, a questionnaire involving an open question was devised: What do you think are the features of a successful school? Qualitative analysis of the participants’ responses led to the extraction of 120 codes, 16 sub-indicators, and eventually for main indicators (emotional development, social development, career development, and cognitive-academic development). In the second phase, using the codes extracted, a questionnaire consisting of 66 questions was designed for the panel group to decide on. An 80-percent agreement was set as the criterion for acceptance. Eventually, after the phases of going through answers again, 4 questions were omitted, and the panel group reached a final agreement over 62 questions. As a result, a successful school is one that prepares young adults for their future lives by planning for and addressing the four dimensions of emotional development, social development, career development, and cognitive-academic development rather than merely aiming to prepare students for success in the university entrance exam.

    Keywords: successful school, adolescence, cognitive-academic development, emotional development, career development, social development
  • S. Nazari *, S. F. Hadavi, V. Sa'atchian Pages 121-138

    This research aims to compile a profile model for the professional qualifications of PE teachers in the city of Tehran. Using a mixed research method, the researcher conducted insightful interviews with 19 elite, distinguished experts on the subject and, while identifying the relevant factors, engaged in purposive sampling. As the interviews were being conducted, they were also analyzed and coded based on the main issued discussed, and eventually, a qualitative model based on the indicators extracted from the data obtained from 306 PE teachers in the city of Tehran was subjected to fitting. Based on the findings of the research, the codes extracted were categorized into 30 questions and three essential qualifications entitled personal (emotional) constructs, expert knowledge and professional skills (psychomotor). Then each qualification were measured using three factors. Regarding the qualification of personal constructs, factors such as attentiveness, valuation and hierarchy; in the qualification of expert knowledge, cognition, understanding and analysis; and in regard to the qualification of professional skills, careful movements, harmony and performance can be mentioned. Awareness of qualifications based on personal constructs, expert knowledge and professional skills proved to be able to add original variables to the domain of information regarding physical education. Nonetheless, it is essential that such information be compared with previous foundations and taken into consideration based on a measurable framework for PE teachers (obtained from the results of the present research) in the Fundamental Reform Document of Education.

    Keywords: professional qualification, PE teachers, PE curriculum
  • B. B Aramfar, S. S. Hosseini *, K. Afsharinia, K. Kakabaraee Pages 139-158

    The present research aims to determine the effectiveness of spiritual intelligence training on coping with stress and self-actualization in adolescent girls. The research had a semi-experimental, pre-test, post-test and follow-up design. The statistical population consisted of all eighth-grade schoolgirls in the 12th School District in Tehran in the school year of 2017-2018. Using multi-stage cluster sampling, 56 students were selected as the sample and divided into the experiment and control groups in random fashion. The spiritual intelligence package based on the educational protocols presented by Bowell (2004) was used. The questionnaire developed by Endler and Parker (1990) for coping with stress and the actualization questionnaire devised by Soleimani et al. (2015) were the tools used in this study. Data analysis was carried out by means of the SPSS software as well as descriptive statistical methods (mean and standard deviation) and inferential statistics (MANCOVA and the repeated measures ANOVA). The assumption that the variance-covariance matrices would be homogenous was tested using Box’s M test. Statistical analysis showed that 9 sessions of intervention through providing spiritual intelligence training led to a significant increase in problem-based coping strategies, positive emotions, relationships, finding meanings to life and progress in post-tests compared to pre-tests in the experimental group, while in the control group reduced emotion-based coping strategies and avoidance coping strategies were observed. Considering the positive effects of spiritual intelligence training, the findings of this research can be used in the planning of curriculum content on life skills so as to prevent social harms such as hazardous behaviors in adolescents.

    Keywords: spiritual intelligence, coping with stress, self-actualization, adolescent girls
  • B. Rashidi*, A. Abedi, S. H. Siadatian Pages 159-176

    Due to their mistakes while learning, students with specific learning disorders continually show signs of stress and, compared to normal students, more emotional problems and lower self-confidence. This makes the discovery of the most appropriate forms of psychological interventions aiming to reduce these students' emotional problems even more essential. The present research intends to study the effectiveness of psychological interventions in reducing emotional problems in students with specific learning disorders. By taking a meta-analysis approach, this research has endeavored to integrate the results obtained by various other studies. The sample size for meta-analysis consisted of 25 studies which were selected as methodologically acceptable from among 35 studies. Meta-analysis checklists were used. The research used in this meta-analysis have been based on 807 samples and 25 size effects. The results obtained from the meta-analysis show the size effect of psychological interventions upon reducing the emotional problems of students with specific learning disorders to be d=1.222 (p≤ 0.001) quite effective according to Cohen’s table. According to the findings, the study conducted by Ghazi Asgar et al. (2009) entitled “The Effect of Immune Training against Stress on the Anxiety and Mathematical Performance of Schoolgirls Incapable of Learning Mathematics” enjoyed the highest effect size (1.81), while the research conducted by Bigdeli et al. (2017) entitled “The Effectiveness of Using Games in Mathematical Problem Solving on Internal Incentives toward Problem Solving in Students with Disorders in Learning Mathematics” showed the lowest effect size (0.61). The results indicate that, considering the effectiveness of psychological interventions in reducing emotional problems in students with specific learning disorders, it is recommended that interventions with larger effect sizes be put to use.

    Keywords: psychological interventions, emotional problems, specific learning disorder, meta-analysis